2020

Pirmąkart minint Globėjo dieną Krizių centre vyksta Globėjų savaitė.

Birželio 30 d. vyko psichologės Jolantos Karvelienės paskaita„Vaikų emocinis saugumas“. Paskaitoje dalyvavo globėjai, dienos centro „Draugystės namai“ vaikų tėveliai, o taip pat bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojai.

Psichologė atskleidė du pagrindinius vaikų poreikius, tai poreikį būti mylimam bei laiko (praleidžiamo kartu) poreikį. Buvo kalbėta apie emocijas ir jausmus, visada kylančius iš minties. Globėjams patiko, kad žodį NE (į kurį vaikai nereaguoja), pakeisti žodeliu STOP (pasvarstykim ką galima būtų daryti kitaip). Paskaitai pasibaigus lektorė turėjo nemažai interesantų ir mielai dalino patarimus.

Liepos 1 d. gausus būrys globojamų vaikų, globėjų, globos koordinatorių, bendruomeninių vaikų globos namų globotinių bei dienos centrą „Draugystės namai“ lankančių vaikų ir jų auklėtojų išvyko su pažintine išvyka į Anykščius. Išvykos metu Arklio muziejuje vyko edukacinė programa „Duonelė kasdieninė“.

Autentiškoje XX a. pradžią menančioje troboje vaikai ir suaugę susipažino su mūsų etninės kultūros simbolio – duonos keliu nuo rugių sėjos iki duonos riekės. Kiekvieną tarsi namiškį maloniai sutikusi ir už stalo pasodinusi gaspadinė papasakojo apie rugių sėjimą, kūlimą, malimą, duonos raugimą ir užmaišymą. Buvo galimybė sužinoti apie senolių duonos kepimo papročius ir pagerbimo ritualus, šeimos tradicijas, susipažinti su senoviniais buities rakandais. Kiekvienam buvo suteikiama nepakartojama galimybė pačiam suformuoti ir ką tik iškūrentoje duonkepėje išsikepti savo duonos kepalėlį. Kol kepė duonelė, buvo galima skanauti kaimiškas vaišes, o taip pat aplankyti Arklio muziejų.

Papietavus kavinėje keliautojų laukė dar viena atrakcija – kvapą gniaužiantis pasivaikščiojimas medžių lajų taku. Tai pirmasis takas Baltijos valstybėse ir visoje Rytų Europoje, kur galima pasivaikščioti medžių lajų/viršūnių lygyje. Medžių lajų tako kompleksas yra Anykščių šilelyje. Palyginti nedidelis miškas yra vienas garsiausių Lietuvos miškų. Anykščių šilelį išgarsino žymus Lietuvos poetas Antanas Baranauskas. 
Medžių lajų takas tęsiasi 300 m ir tolygiai kyla iki 21 m aukščio virš žemės, tačiau jį įveikė kiekvienas keliautojas, ir didelis ir mažas.

Tako pabaigoje apžvalgos bokštas, kurio apžvalgos aikštelės aukštis – 34 metrai. Čia mūsų keliautojai apžvelgė apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėjo Šventosios upės vingiais, o tolumoje pamatė aukščiausios Lietuvoje Šv. Mato bažnyčios bokštus… Ši išvyka nepaliko abejingų, dar ilgai dalinsis įspūdžiais šeimos.

Liepos 2 d. vyksta piešinių konkursas „Mano vaikystė“. Jame dalyvauja ir didelis ir mažas! Tai ypatingas konkursas, nes jo dalyviai (vaikai ir suaugę, vykę į Anykščius liepos 1 d.) išsliejo savo mintis ir emocijas popieriuje grafikos technika. Gražiausių darbų autoriai bus apdovanoti šventės „Meilė kuria šeimą“ metu, o kitais metais organizatoriai planuoja išleisti klendorių su šiais piešiniais.

Liepos 3 d. globėjų savaitę užbaigianti – jau tradicinė – Šventė „Meilė kurįia šeimą“. Daugiau apie šventę: http://www.seimoskc.lt/2020-2/

Administratorė Evelina Romeiko