Suteik namus užaugti LAISVEI

Niekas neabejoja, kad vaikui geriausia augti savo tėvų šeimoje, kur jis jaučiasi mylimas, saugus, vertingas. Tačiau realybė yra tokia, kad kasmet Lietuvoje apie 880 vaikų patenka į globą. Dalis jų, įvykus teigiamiems pokyčiams tėvų šeimoje, grįžta į savo namus, dalis jų apgyvendinami giminaičių šeimose, tačiau apie pusė tėvų globos netekusių vaikų patenka į bendruomeninius vaikų globos namus ir juose auga iki pilnametystės.
Remiantis 2021 metų statistika 1172 paauglių yra globos namuose.
TIK 10 vaikų, vyresnių nei 10 m. buvo paimta globoti fizinių asmenų globėjų, kurie nesusiję nei giminystės nei emociniais ryšiais (*giminystės ir emociniais ryšiais yra kelis kartus daugiau)
Kaip gi paveikia vaikus globos namų aplinka?
Yra žinoma, kad vaiko globa institucijoje sutrikdo vaiko normalią raidą, sustabdo jo vystymąsi. Nors vaikų gyvenančių institucijose fiziologiniai poreikiai yra patenkinami, tačiau jie užauga be meilės, šilumos, šeimos pavyzdžio, neturi galimybės emociškai jaustis saugūs ir stabilūs, neturi vieno pagrindinio asmens, prie kurio galėtų saugiai prisirišti. Vėliau jiems sunku pradėti savarankišką gyvenimą, jiems stinga elementarių gyvenimiškų įgūdžių, sunku sukurti darnią šeimą, užmegzti ir išlaikyti ilgalaikius ryšius.
Paauglio globa – galimybė šeimai augti.
Suaugusio asmens rūpestis bei buvimas šalia paauglio ypatingi svarbus. Kadangi šiuo metu vaikui labai svarbu yra gauti bendraamžių pripažinimą, rasti savo vietą jaunimo tarpe. Šiuo metu išlieka didžiulė grėsme, jog jaunuolis stokodamas savivertės ir suaugusiojo paramos, gali pasirinkti destruktyvų kelią. Tačiau šis kelias einamas kartu gali būti atradimų, savęs pažinimo kelias. Kartais žmonės ieško įvairiausių iššūkių, patyrimų, nuotykių. Įveikę juos sako „aš įveikiau aš galiu“. Priėmę į savo šeimą paauglį jūs tarsi pradėsite gerumo estafetę, kur pasiekę finišą pajusite džiaugsmą, jog ėjote ne vienas. O visus iššūkius sprendėte kartu. Gerumas gali tęstis ir jūsų šeimoje užaugęs paauglys tęs meilės estafetę.
#TuGaliTaptiNamais #VaikoTeisės
👉Jei domitės globa:
📧Rašykite el. paštu: klausk@viskasapiegloba.lt
☎Skambinkite nemokama linija tel.: 8 800 00207

🌐Tiesiogiai bendraukite internetu https://www.globoscentrai.lt/

Įrašas paskelbtas temoje Be kategorijos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.