Dienos centro “Draugystės namai” veikla 2020 metais

Vaikų dienos centras „Draugystės namai“ įsteigtas 2014 metais. Dienos centro veiklos sritis – socialinės priežiūros paslaugų mokyklinio amžiaus vaikams teikimas dienos metu. Ataskaitos rengiamos ir pateikiamos SADM priežiūros departamentui kas ketvirtį ir metų pabaigoje rengiama metinė ataskaita. Dienos centras išlaikomas Vilniaus rajono savivaldybės, tikslinių valstybės biudžeto lėšų ir paramos lėšų.

Dienos centrą nuolat lankė 15 vaikų iš Kalvelių seniūnijos, kurie mokosi Kalvelių Stanislavo Moniuškos gimnazijoje ir „Aušros“ gimnazijoje. Dienos centras teikia šias paslaugas vaikams: neformalus ugdymas, maitinimas, higieninių, kultūrinių įgūdžių formavimas, savarankiškumo ugdymas, socialinė, psichologinė-pedagoginė pagalba, pamokų ruošos ir prasmingo užimtumo organizavimas, vasaros stovyklos ir t. t. Vaikams buvo teikiama pagalba ruošiant pamokas, kurios metu buvo stiprinama mokymosi motyvacija, taip pagerėjo jų mokymosi rezultatai. Vaikai buvo nemokamai maitinami. Dienos centre kartą per savaite vyko meniniai užsiėmimai, kurie padėjo skleistis vaikų asmenybei bei davė naudingos medžiagos darbuotojams apie vaikų emocijas, išgyvenimus, pažiūras bei apie vidinę vaikų būklė. Po kiekvieno meninio užsiėmimo buvo organizuotos Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centre parodos vaikų darbelių.  Meninė veikla dažniausiai buvo siejama su tautos tradicijomis, šventėmis ir papročiais. . Du kartus į mėnesį vyko maisto gaminimo pamokėlės, vaikai buvo mokomi higienos įgūdžių, sutvarkyti darbo vietą, bei gaminti. Penktadieniais vyko namų kinas, jaukioje aplinkoje vaikai žiūrėjo animacinius, pamokančius filmukus, vaikai galėjo pailsėti nuo pamokų ruošos, po filmuko peržiūros diskutavome, išreikšdavome savo mintis.

Dienos centre vaikams yra organizuojamas turiningas užimtumas, išvykos, ekskursijos. Paslaugos dienos centrą lankantiems vaikams yra nemokamos. 2020 metais vaikai turėjo nemažai smagių išvykų, būtų jų ir daugiau, jei ne pandemija Lietuvoje. Vasario 20 d. išvyka į Forum Cinemas kino teatrą, birželio 22d. ekskursija į Adventica – laisvalaikio ir pramogų centrą Vilniuje, birželio 29 d. išvyka į Trakus, liepos 1d. vykome visai dienai į Anykščius kartu su Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centro globotiniais, bei vaikais iš globėjų šeimų. Liepos 15d. išvyka į Liepkalnio vasaros pramogų parką, rugpjūčio 27 d. ekskursija į Europos parką Joneikiškėse.
Dienos centras dalyvauja ir šventėse, birželio 1d. vaikai minėjo savo šventę – Tarptautinę vaikų gynimo dieną, kur nuo pat ryto mažųjų laukė įvairios pramogos: linksmi žaidimai, estafetės, futbolas, loterija ir siurprizai. Liepos 3 d.  jau ketveri metai iš eilės dalyvavome Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centre įspūdingoje šventėje “Meilė kurią šeimą”. Šventės metu mažiausiųjų laukė pripučiamas batutas, cukraus vata, sportiniai užsiėmimai bei žaidimai gryname ore.

Šių metų rugsėjo 21-22 dienomis Dienos centro vaikams buvo surengti užsiėmimai su garsiąja dailininke Sigute Ach. Menininkė mokė vaikus piešti akvarele, o užsiėmimų pabaigoje kiekvieno vaiko piešinyje „surado“ ir nupiešė kokį nors gyvūnėlį. Surengta piešinių paroda bei užsakyti metų kalendoriai su vaikų darbeliais.

Šių metu pavasarį nuo kovo 16 dienos iki birželio 1 d. ir rudenį nuo spalio 27 dienos centro veikla vykdoma nuotoliniu būdu. Palengvinti darbui nuotoliniu būdu buvo sukurta speciali grupė kurioje centro vadovė pasidalina naujausia ir aktualiausia informacija vaikams ir jų tėvams. Taip pat vaikų dienos centro Facebook paskyroje kasdien dalinamasi įvairiomis užimtumo idėjomis ir veiklomis, Darbuotojos aktyviai bendrauja su vaikais ir jų šeimomis, siūlo užimtumo idėjas namuose, dalinasi įvairia mokomąją medžiaga, vaizdo įrašais, 1 kartą į savaitę buvo ruošiami maisto daviniai, juos atsiimti turėjo patys lankančių vaikų tėvai (šeimos nariai). Nuotoliniu būdu dalyvavome projekte “Gyvoji žemė. Gyvūnai – mūsų mokytojai”. Projekto tikslas – pažvelgti į kitas gyvybės rūšis, siekiant pažinti, mokintis iš jų, puoselėti gražų santykį su jomis. Buvo trys projekto etapai, gyvūno pažinimas, ieškojimas jo dorybių ir padėkos išreiškimas kūrybiniuose darbuose. Vėliau buvo organizuota Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centre paroda vaikų kūrybiniu darbeliu. Artėjant gražiausioms metų šventėms buvo organizuotas šventinis konkursas “Kalėdų snaigė”. Dalyvavome per Zoom platformą Kalėdinėje Lego šventėje, kurią organizavo Bricks4kidz nykštukai.  Visi su nekantrumu laukiame, kada baigsis karantinas ir vėl galėsime sugrįžti į normalų gyvenimą. Šis laikas – iššūkis visiems, tačiau bendromis jėgomis galima įveikti viską.

Užimtumo specialistė Ivona Dzengo

Įrašas paskelbtas temoje Be kategorijos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.