100-osios šventojo Jono Pauliaus II gimimo metinės

Šiandien sukanka 100 metų, kai 1920 m. gegužės 18 d. Vadovicuose, Lenkijoje, gimė Karolis Jozefas Wojtyla – nuo 1978 m. spalio mėn. šv. Jonas Paulius II.
Jis tapo pirmuoju per 455 metus popiežiumi ne italu, taip pat pirmuoju slaviškos kilmės popiežiumi ir antru pagal pontifikavimo ilgumą popiežiumi.  Bažnyčiai vadovavo beveik 27 metus.
Šventasis popiežius Jonas Paulius II mokė mus nebijoti ir būti laisvais. Lietuvius ir lenkus ragino gyventi kaip brolius.
Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius paskelbė šventojo Jono Pauliaus II metais. Lietuvoje popiežius Jonas Paulius II lankėsi 1993 m. rugsėjo 4–8 d.
Nuotrauka: mediakatalogas.lt 

„Šventasis Jonas Paulius II – pirmasis Lietuvą aplankęs popiežius; jo vizitas 1993 metais suteikė didelę moralinę ir diplomatinę paramą nepriklausomybę atgavusiai Lietuvai, sustiprino tautos dvasią ir vienybės siekį“, – sakoma Seimo nutarime.
Jonas Paulius II buvo plačiai pripažintas vienu įtakingiausiu XX a. lyderiu, ypač svarbia asmenybe griūvant komunizmui Rytų Europoje. Popiežius pagerino Katalikų Bažnyčios santykius su judaistais, stačiatikiais ir anglikonais.

Savo žemiškąją kelionę Jonas Paulius II baigė 2005 m. balandžio 2 d. Kaip bebūtų keista, paskelbus liūdną žinią šv. Petro aikštėje nuaidėjo plojimų banga – italai taip paprastai išreiškia savo pagarbą mirusiajam. Po kelių minučių stojo mirtina tyla. Daugelis tikinčiųjų negalėjo sutramdyti ašarų. Kaip skelbia italų laikraščiai, paskutinis jo ištartas žodis buvo „Amen”. Po dviejų valandų nuo popiežiaus mirties į šv. Petro aikštę susirinko maždaug 130 tūkstančių žmonių.

Štai keletas įsimintiniausių jo žodžių apie gyvenimą ir žmogų:
Gyvenimas yra mums patikėtas talentas, kurį turime perkeisti, pagausinti ir paversti dovana kitiems.
Esame pašaukti mylėti ir gerbti kiekvieno žmogaus gyvybę, atkakliai ir narsiai dirbti tam, kad pernelyg daug mirties ženklų paženklintame mūsų laike pagaliau įsiviešpatautų nauja gyvybės kultūra, tiesos ir meilės ugdymo vaisius.
Kiekvienas žmogus yra brangesnis už viso pasaulio auksą.
Tapkite draugais tiems, kurie neturi draugų. Tapkite šeima tiems, kurie neturi šeimos. Tapkite bendruomene tiems, kurie neturi bendruomenės.
Dievas ateina pas mus per dalykus, kuriuos geriausiai pažįstame ir galime lengviausiai patikrinti – per mūsų kasdienio gyvenimo dalykus.

O štai dienos centrą “Draugystės namai” lankantys vaikai papuošė savo namų langus Šventojo Popiežiaus garbei.

Julia ir Tymoteuš D.

Naudoti šaltiniai:
Knyga “Mozaika” pagal Andrių Navicką. 2016 m.
Vilkaviškio vyskupijos katechetikos ir parapijinės katechezės centrai http://www.vkpkc.lt/katechetikos-centras/metodine-medziaga/metodin-mediaga-skirta-pristatyti-ventuosius/metodin-mediaga-skirta-pristatyti-v-popiei-jon-pauli-ii—j
Bearnardinai.lt http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2020-05-18-jonas-paulius-ii-sventasis-mates-visa-zmogaus-grozi/180252 http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2020-05-18-kodel-jus-nemirete-sv-jonas-paulius-ii-ir-pasauli-sukretes-stebuklas/180251

Administratorė Evelina Romeiko

Įrašas paskelbtas temoje Be kategorijos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.